Var du en af dem, der gav den gas på diskotekerne i 1992 til dance-hittet “Get Serious”? Det var der i hvert fald mange, der gjorde. Både i Danmark og i udlandet. Aarhus-gruppen Cut’n’Move fik et internationalt monsterhit og markerede begyndelsen på en ny æra i byens musikhistorie. Vi har opsøgt sangerindenThera Hoeijmans, for at få historien.

1980’ernes rock var rullet fra Aarhus

Under overskriften “Rocken er rullet fra Århus” kunne man i 1991 læse i Berlingske Tidende, at byens tid som rockby nu var slut.

Jesper Bay, der selv var ansat på Gnags’ pladeselskab Genlyd udtalte dengang i avisen at “Der er stort set ikke noget, der hedder rock mere”. Men til gengæld var nye genrer på vej: “Hip-hop scenen i Århus ser lovende ud” sagde han og nævnte i den forbindelse specifikt den nye Aarhus-gruppe Cut’n’move som et bud på noget af det, der var på vej frem.

International eurodance

Og det fik han ret i. Cut’n’Move var et af de første Aarhusbands, der ikke blot brød igennem i Danmark, men også fik betydelig international succes. Bandet var blandt de allerførste herhjemme inden for den såkaldte eurodance-genre, der var inspireret af hiphop og dansevenlig teknomusik.

Thera har doneret sine sko fra tiden med Cut’n’Move til Den Gamle By: “Vi optrådte jo gerne i sådan noget flower power-agtigt tøj. Men de var dødubehagelige at have på.”

Ved udgivelsen af debut-CD’en i 1991 udtalte gruppen selv til musikbladet GAFFA:

“Det er nu, den danske dansescene begynder at rykke, om et eller to år vil den overskygge den traditionelle danske rock”.

At gruppens numre til dels var baseret på små samplede bidder af gamle hits, var blot en del af stilen, selvom det forargede mange i det etablerede musikmiljø. Thera fortæller i dag om det dancemiljø, der opstod i Aarhus dengang som alternativ til det traditionelle rockmiljø:

“Vi var jo egentlig ikke rigtigt involveret i musikmiljøet. Vi var en del af et dancemiljø, som handlede meget om dj’s. Det var mere diskoteksmiljøet, vi færdedes i, end det var i øvelokaler. Miljøet i Aarhus har været vigtigt. Jeg tror, at der var plads til at lege og udvikle sig.”

Gennembruddet i 1992

Det var MC Zipp, der stod for rap-delen i gruppens numre og Thera Hoeijmans var sangerinde. Thera fortæller, at hun kom med i bandet, fordi manager John Aagaard tilfældigt havde spottet hende på gaden. Et par uger senere stod hun i ARP Studiet i Aarhus og indsang “Get Serious”, som røg direkte ind på førstepladsen på de danske hitlister. Sangen kastede hele tre Grammyer af sig ved prisuddelingen i 1992.

Thera Hoeijmans har fundet Grammy-statuetten frem fra gemmerne i anledning af Den Gamle Bys besøg. Den rummer mange minder fra en hektisk, men sjov tid.

Thera er desuden ambassadør for Den Gamle By og har været det siden 2012. Her er hun i fornemt selskab med Svend Åge Madsen, Fatma Øktem, Annette Heick og Frank Erichsen.

" Det er en stor ære for mig at være repræsentant for en vigtig del af vores kulturarv. Nostalgi, minder og drømme i en forening. Det er, hvad Den Gamle By er for mig. En historisk oplevelse, som jeg synes er vigtig at formidle og som jeg gerne vil, mine børn skal opleve, lære, mærke og sanse på egen krop".

Læs mere